Bezienswaardigheden en musea in Timisoara

Timisoara is een verrassend leuke stad voor een stedentrip. In het mooie historische centrum zijn een aantal leuke hotels te vinden waar je prima kunt overnachten zodat je dicht bij alle bezienswaardigheden in de buurt bent. Op deze pagina laten van een aantal van de, vaak verrassende bezienswaardigheden, van de stad aan bod komen. Je kunt hierbij denken aan de belangrijke pleinen van de stad en natuurlijk een aantal historische gebouwen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Het historische centrum van Timisoara heeft tal van mooie oude gebouwen. Hierdoor is het onmogelijk om in dit overzicht alle interessante bezienswaardigheden van de stad aan bod te laten komen. Toch denken we dat we er in geslaagd zijn om een mooi beeld te scheppen van de veelzijdigheid van de stad. Naast belangrijke pleinen en gebouwen geven we wat aandacht aan een aantal musea die je wat ons betreft niet mag overslaan wanneer de stad bezoekt. Laat je verrassen door deze gezellige Roemeense stad.



Orthodoxe kathedraal van Timisoara

Een van de bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben als je Timisoara bezoekt, is de orthodoxe kathedraal. Het bijzondere aan dit bouwwerk is de Moldavische architectuur die is gebruikt door de architect Ioan Traianescu. Deze bouwstijl is sterk verwant aan die van de Byzantijnse architectuur. De kathedraal is de zetel van het aartsbisdom van Timisoara.
De bouw van de kathedraal dateert uit de periode van 1936 tot 1940. Voor de locatie werd een moerassig gebied gekozen en om de kathedraal hier te kunnen bouwen werden maar liefst 1000 betonnen heipalen gebruikt om het bouwwerk stabiel te kunnen neerzetten. Typerend aan de buitenzijde van het kerkgebouw zijn de geëmailleerde dakpannen die de torens van de kathedraal opsieren. De hoogste toren is zo’n zesennegentig meter hoog. Daarnaast is de kerk vijfenzestig meter lang en tweeëndertig meter breed en herbergt ze ruimte voor ruim 4000 kerkgangers.
Deze vrij jonge kathedraal oogt een stuk ouder dan het jaartal 1940, het jaar waarin de bouw werd voltooid. Dit geldt niet alleen voor de buitenzijde van het bouwwerk, maar ook zeker voor de binnenzijde. Het interieur van het kerkgebouw is aangekleed in de typische orthodoxe stijl. In oogt erg rijkelijk en het is zeker de moeite waard om ook de binnenzijde van het kerkgebouw te bewonderen.

Piata Unirii

De oudste plek van de stad Timisoara is Piata Unirii. Dit plein is mooi centraal gelegen en er rond zijn verschillende bezienswaardigheden te bewonderen. Zo ligt aan het plein onder andere de orthodoxe kathedraal, een mooi barok paleis, het huis van de Servische bisschop en het prachtige oude huis Brück. Naast een aantal bouwwerken die zeer de moeite waard zijn en het plein opsieren, zijn er ook verschillende monumenten op het plein aanwezig. Piata Unirii is hiermee het centrum van de stad en zeker een plek die je bezocht moet hebben wanneer je Timisoara aandoet. Het is zelfs vrij lastig om deze plek te mijden wanneer je de stad bezoekt. Let op de prachtige pastelkleurige gevels van de excellente oude huizen die het plein opsieren. Naast de vele bezienswaardigheden, zijn en rond het plein een aantal hotels te vinden waarmee het een prima locatie is voor je verblijf, mocht je een stedentrip willen maken van meerdere dagen.

Communist Consumer museum

Muzeul Consumatorului Comunist, zoals het Communist Consumer museum eigenlijk heet, is een plek waar je kennis kunt maken met een tijd die inmiddels lang achter ons ligt. Het is al inmiddels sinds 1989 dat het communistische regime van Nicolae Ceaușescu tot een einde kwam. Deze opstand, die in december 1989 begon, werd in eerste instantie geïnitieerd door de dominee László Tőkés. Dit gebeurde in Timisoara, waar de Hongaarse minderheid als eerste groep in opstand kwam tegen het bewind van Ceaușescu.
In het museum zie je tal van voorwerpen die dateren uit de communistische periode van Roemenië. Het museum begon zo’n 25 jaar na de val van het regime en focuste zich in eerste instantie op een unieke vinylcollectie van Roemeense LP’s. Door mond-tot-mondreclame kreeg het museum steeds meer vorm en tegenwoordig is het een grote verzameling van allerlei objecten. Je kunt denken aan speelgoed, meubelen, maar ook voorwerpen als telefoons en televisies. Hoewel het museum misschien een beetje rommelig oogt, is het zeer de moeite waard om dit a museum te bezoeken. Het brengt je terug naar een periode die inmiddels, zo lijkt het toch, al ver achter ons ligt.

Museum van de revolutie

Nog voor je het museum van de revolutie betreedt, word je al getrakteerd met een uniek stukje van de Berlijnse muur. Natuurlijk heeft de Berlijnse muur niet zoveel te maken met de revolutie die er in 1989 ontstond om Ceaușescu omver te werpen. Toch past dit stukje Berlijnse muur wel bij de revolutie, omdat er in deze periode op tal van plekken in het voormalige Oostblok zich ontwikkelingen voordeden waarbij vele communistische regimes plaats moesten maken voor meer democratische elementen.
Voor de revolutie in Roemenië is Timisoara de plek waar het allemaal begon. Het was de Hongaarse dominee László Tőkés die als eerste zich verzette tegen de dictator Nicolea Ceaușescu. De reden dat er hier een museum van de revolutie is gevestigd, is geheel gerechtvaardigd. Het museum is niet spectaculair voor bezoekers. De zaken die refereren naar de revolutie zijn ietwat saai opgesteld en ook de bijbehorende teksten zijn niet op een wervende manier geschreven. Toch kom je hier wat zaken tegen die te maken hebben met het jaar 1989 en de daarbij horende revolutie. Dit maakt het een interessante plek om bezocht te hebben.

Piata Victoriei

Een andere plek in Timisoara waar je nog wat kunt leren over de tijd van de revolutie in 1989 is het plein Piata Victoriei. Hier was het waar destijds de revolutie begon. Naast dat het plein een belangrijke plek inneemt in de recente geschiedenis van de stad, is het één van de grootste pleinen van Timisoara. Het plein is vrij lang en niet heel breed, waardoor het oogt als een gezellige boulevard. Het wordt dan ook wel de bekendste boulevard van de stad genoemd. Aan het uiteinde en het begin van het plein zie je twee kenmerkende bouwwerken, namelijk de opera en de orthodoxe kathedraal van de stad. In de avonduren is het plein prachtig verlicht, waardoor het een gezellige plek is om uit te gaan.
Van de recente geschiedenis zijn nog steeds sporen te vinden. Op het balkon van de opera hielden de opstandelingen tijdens de revolutie hun toespraken en nog steeds zitten er in gevels van de huizen die het plein flankeren kogelgaten die dateren uit deze roerige periode.
Tegenwoordig is Piata Victorei een prachtige locatie in de stad. Je kunt er heerlijk over de boulevard flankeren, een leuke winkels bezoeken en genieten van de prachtige oude gebouwen.

Brück House

Dit huis dateert uit het jaar 1910 en is destijds gecreëerd door de architect László Székely. Hij gold als de belangrijkste architect van de stad en is befaamd om zijn eclectische architecturale stijl. Daarnaast gebruikte hij ook barokke en Art-Nouveau invloeden. Als je het gebouw van de buitenzijde ziet, doet het je ook wel een beetje denken aan de stijl van de beroemde Spaanse architect Gaudí.
Het is een opvallend en uniek bouwwerk dat drie verdiepingen telt en bovendien kun je heerlijk genieten van een drankje op het aangrenzende terras. Lange tijd was het gebouw onderhevig aan de tand destijds zonder dat erin werd geïnvesteerd om het weer in volle glorie te krijgen.
Het was uiteindelijk een Italiaanse bewoner van het beroemde huis in Timisoara die een aantal medebewoners wist te motiveren om het pand te restaureren. Uiteindelijk lukte dit en werd het huis in volle eer hersteld. Hiermee is een uniek bouwwerk geconserveerd. Er zijn maar weinig gebouwen in eclectische stijl waar je vele elementen uit de Art-Nouveau tijd terugvindt.

Muzeul del Arta

Het gebouw waarin dit museum is ondergebracht is een prachtig paleis in barokke stijl. Naast een mooie verzameling kunst die het museum herbergt, is ook de buitenzijde erg mooi. Ooit in 1733 herbergde het paleis een mijnkantoor. In een lange periode daarna hebben en tal van instanties hier onderdak gehad. Zo zaten hier in de periode van 1944 tot 1958 de bevelhebbers van de Sovjettroepen die hier aanwezig waren. Aan het einde van de jaren 80 begon men met de restauratie van het paleis. Sinds 2006 is hier het kunstmuseum ondergebracht.
Het museum is bekend om de werken en voorwerpen van de beroemde schilder Corneliu Baba. Deze van oorsprong Roemeense schilder was bekend om zijn portretten, maar maakte ook schilderijen van andere aard en boekillustraties. De originaliteit van zijn werk kan ook buiten Roemenië rekenen op grote bewondering. Hierdoor is hij een van de bekendste hedendaagse Roemeense schilders.
Naast dat het museum uitgebreid aandacht schenkt aan deze schilder, focust de collectie van het museum zich ook hedendaagse en decoratieve Europese kunst. Op de begane grond van het museum worden regelmatig tijdelijke exposities gehouden.
De liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen hun hart ophalen in acht verschillende kamers, waarmee het voor dit genre van kunst één van de belangrijkste plekken is van de stad. De collectie van het museum is divers en groot. Liefhebbers van tal van kunststromingen zullen hier wel wat vinden.

Bastion Theresia

Liefhebbers van fortificaties zullen tijdens een bezoek in Timisoara niets tekortkomen. Het beroemde fort ‘Bastion Theresia’ is hier gesitueerd. Het fort is ontstaan in de Habsburgse periode. Het was hier dat de militaire grens van het Habsburgse rijk lag. De fortificaties werden gebouwd in de periode van 1723 tot 1765. Dat werd gedaan in opdracht van de gouverneur Claudius Florimund Mercy. Het fort werd gebouwd op een plek waar daarvoor een kleinere Ottomaanse citadel was te vinden. Het oorspronkelijke fort bestond uit negen bastions, maar in de tweede helft van de negentiende eeuw werd de binnenstad van Timisoara steeds groter waardoor vele vestingmuren gesloopt moesten worden.
De naam heeft het bastion te danken aan de Oostenrijkse prinses Theresia. Bijna stond het bastion in de vorige eeuw op de lijst om gesloopt te worden. Het was pas in het begin van de jaren 70 dat er werd besloten dat het fort werd geïntegreerd in het stadsbeeld. In 2008 is men begonnen met een grote restauratie die uiteindelijk in 2011 werd voltooid. Wanneer je het fort bezoekt weet veel over de geschiedenis van de stad en de invloeden van de Habsburgers. Daarnaast zijn de restanten van de fortificaties erg fotogeniek. Laat je verrassen door deze prachtige historische omgeving.

Begakanaal

Het Begakanaal is een oude waterweg die de Roemeense stad Timisoara verbindt met de Servische stad Titel. In totaal is het kanaal 114 km lang. Het kanaal dateert uit het jaar 1728 en werd in opdracht van de Graaf Claudius Mercy gerealiseerd. Een van de doelen met de bouw van dit kanaal was om het overstromingsgebied van de Tisza beter onder controle te krijgen. Het kanaal werd tevens gebruikt als één van de eerste rioleringen.
Nog altijd vormt het kanaal een belangrijke verbindingsweg tussen Servië en Roemenië. Langs het kanaal vind je tal van oud industrieel erfgoed. Vele gebouwen zijn al lang niet meer in gebruik, maar zijn daarom niet minder interessant om te bezoeken.
In Timisoara zelf is het kanaal onlosmakelijk verbonden aan het aanzicht van de stad. De oevers van het kanaal worden door tal van mooie bruggetjes aan elkaar verbonden en langs het kanaal staan tal van historische gebouwen. Deze levensader is in de loop der eeuwen onlosmakelijk verbonden aan de stad.

Liceul Nicolas Lenau

Timisoara is ook een echte studentenstad. Vanaf het jaar 1870 is hier een hogeschool genaamd Liceul Nicolas Lenau. Oorspronkelijk was het een hogeschool waar Hongaars de onderwijstaal was. Aan de muren van het oude theatergebouw werd uiteindelijk een onderkomen voor de school gecreëerd. Daarmee ademt het bouwwerk geschiedenis. De muren van het theater waren ooit de plek waar Frans List nog concerten heeft gegeven.
Door de geschiedenis heen werd de school steeds meer uitgebreid en is ze geworden tot wat de school die ze tegenwoordig is.
De locatie van de school is in een mooie groene omgeving en het bouwwerk zelf is de moeite van het bezichtigen waard. Let op de prachtige façades en de pastelkleuren die terugkomen in het gevelwerk.

Muzeul Banatului

Het Muzeul Banatului is het Nationaal museum van Banat. Het museum dateert uit 1872 en herbergt een grote collectie archeologische objecten. Een van de pronkstukken van het museum is het neolithische heiligdom van Parta. Dit heidendom is volledig gerestaureerd en zo’n 6000 jaar oud. Daarmee is het een waar pronkstuk voor dit museum.
De afdeling archeologie van het museum heeft een ruime collectie die wordt tentoongesteld in 19 zalen. Naast neolithische objecten kun je er ook dingen bewonderen uit de bronstijd, de ijzertijd, het Daco-Romeinse tijdperk, de pre feodale middeleeuwse periode en natuurlijk de moderne en hedendaagse tijd.
Naast de afdeling archeologie is er ook een afdeling natuurwetenschappen, een geschiedenissectie en het Zonal Restoration Laboratory. In dit laboratorium worden tal van objecten gerestaureerd.
Het museum is vrij groot en je bent er, zeker als je interesse hebt in archeologische vondsten en andere objecten uit de geschiedenis, makkelijk een dag onder de pannen.