Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we enkele belangrijke tips en praktische reisinformatie verzameld op deze pagina. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Roemenië is dan wel net als Nederland een Europees land, toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen die je niet over het hoofd mag zien.
Enkele van de onderwerpen op deze pagina kunnen als logisch gezien worden, maar zijn toch zeker het vermelden waard. We hebben geprobeerd om de verschillende informatie zo accuraat mogelijk weer te geven, mocht er toch iets niet kloppen laat het ons dan weten via het antwoordformulier.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Roemenië is 112. Dit is hetzelfde gratis noodnummer dat in heel de EU inclusief Nederland gebruikt wordt. Je kunt zowel in het Engels als in het Duits terecht.

Kraanwater

Het kraanwater in Timisoara is van goede kwaliteit en kun je zonder problemen drinken. Vertrouw je het toch niet dan kun je natuurlijk altijd water uit de fles drinken.

Douane & documenten

Officieel heb je voor het passeren van de grens een paspoort of identiteitskaart nodig. Roemenië hoort niet tot de zogenaamde Schengenlanden, zodat er geen sprake is van vrij vervoer van personen en goederen. Wanneer je met het vliegtuig reist, heb je  een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren. Net als in Nederland ben je in Roemenië verplicht om je eigen altijd te kunnen identificeren. Daarnaast kan het voorkomen dat als je de grens met Roemenië passeert je bij een grenscontrole een paspoort moet laten zien. Veel buurlanden van Roemenië zijn ook geen schengenland waardoor je bij deze grensovergangen altijd verplicht bent jezelf te legitimeren.

Drugs

Het gebruiken, bezitten en verkopen van alle soorten drugs is verboden in Timisoara. Voor het bezitten of gebruiken van een kleine hoeveelheid kunnen al lange gevangenisstraffen staan.

Telefoneren en internet

Roemenië hoort tot de Europese Unie en valt dus als het gaat om bellen en internet binnen je mobiele bundel. De kosten voor bellen en internetten in Timisoara liggen dus net zo hoog als dat je in Nederland gewend bent. De kwaliteit van het mobiele netwerk in Timisoara is uitstekend. Zo goed als overal heb je een stabiele 4G internetconnectie en kun je gebruik maken van je eigen databundel. De meeste hotels, restaurant en bars bieden gratis wifi aan. Vaak zijn deze wifinetwerken versleuteld. De code voor deze netwerken kun je meestal terugvinden op de menukaart, een krijtbord of ergens anders op een zichtbare plaats. Zie hem niet dan zul je de ober of barman om hulp moeten vragen.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Roemenië is van een lager niveau dan de meeste andere landen in Europa. Met name de kwaliteit van de ziekenhuizen is lager, huisartsen en tandartsen hebben een gelijk niveau. Mocht je in het ziekenhuis van Timisoara terechtkomen dan worden de kosten als het goed is door de Nederlandse zorgverzekering gedekt, conform de verzekeringsvoorwaarden die voor uw polis gelden. Normaal gesproken hoeft u geen kosten voor te schieten. Neem daarom wel op reis uw European Health Insurance Card mee. Op die manier kunt u aantonen dat u verzekerd bent. Om eventuele extra kosten te dekken die niet binnen de zorgverzekering vallen kan het handig zijn om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. De meeste apotheken zijn open door de weeks van 8 tot 20 uur en op zaterdag van 8 tot 14 uur. Net als bij ons heb je ook in Roemenië apotheken met nacht- of weekenddienst.

Er gelden voor Roemenië geen specifieke gezondheidsrisico’s. Tijdens de zomermaanden moet je wel extra rekening houden met de warmte (voldoende drinken!) en de zon (insmeren met antizonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor).

Prijzen

De prijzen in Roemenië liggen een behoorlijk stuk lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. In Timisoara liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan in de andere delen van het land, maar dan nog liggen de gemiddelde prijzen voor eten en drinken een behoorlijk stuk lager dan in Nederland en België.

Geld

Roemenië doet niet mee aan de euro. In Roemenië betaal je met de Roemeense leu (lei, RON). De leu is opgedeeld in 100 bani die verkrijgbaar zijn in munten van 1, 5, 10 en 50 ban. Er zijn lei in omloop in briefjes van 1 leu en 5, 10, 50, 100, 200 en 500 lei. Je kunt op sommige toeristische plekken ook met euro’s betalen, maar de wisselkoers die dan gehanteerd wordt is over het algemeen niet zo gunstig. Probeer daarom zoveel mogelijk met Roemeens geld te betalen. De beste koers verkrijg je door te pinnen bij één van de vele geldautomaten. De kosten van deze transactie verschilt sterk per bank. Bij wisselkantoren krijg je over het algemeen een minder gunstige koers als je daar je euro’s omwisselt.

De ban munten zal je als toerist niet snel in handen krijgen. De prijzen in Timisoara worden meestal afgerond op hele leu. Als wisselgeld in de supermarkt kom je de bani nog wel tegen.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de leu en bestel je lei direct online

Fooien

Een fooi van ten minste 10 procent is gebruikelijk in bars en restaurants mits er geen servicekosten op de rekening terug te vinden zijn. Is dit wel het geval dan mag je de fooi achterwege laten. Als je zelf mag bepalen wat de hoogte van je fooi is dan moet je een aantal factoren mee laten wegen. Zit ik buiten op het terras en moet de ober/serveerster extra lopen, hoe vriendelijk is de bediening en de kwaliteit van de totale beleving.
Taxichauffeurs rekenen ook op een fooi van tien tot vijftien procent over de ritprijs. Voor het kamermeisje laat je wat kleingeld op je kussen achter.

Taal

In Roemenië spreekt men Roemeens. Dit is de officiële taal van Roemenië en Moldavië. Het Roemeens wordt ook in het Noorden van Servië in de streek Vojvodina gesproken. Voor veel inwoners van het land is dit de enige taal die ze spreken. In tegenstelling tot de meeste andere talen die in dit deel van Europa gesproken wordt is het Roemeens geen Slavische taal, maar heeft een Romaanse herkomst. Het Roemeens heeft verwantschappen met het Italiaans en het Spaans.
De mensen die in de toeristenindustrie werken spreken naast het Roemeens vaak ook Engels. De kwaliteit hiervan is niet altijd even goed en soms moet je je echt je best doen om ze te verstaan maar met wat geduld en handen en voeten kom je er meestal wel aan uit.

Elektriciteit

In Roemenië worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland. Je hebt geen adapter of wereldstekker nodig.

Feestdagen

Roemenië kent een aantal feestdagen. Tijdens de officiële feestdagen zijn banken, kantoren, scholen en ook veel winkels gesloten. Voor musea en attracties geldt dat vaak de normale sluitingsdag gehanteerd wordt. Indien een feestdag op een dinsdag valt dan wordt de maandag normaal ook als feestdag gerekend, waardoor er een lang weekend ontstaat. Hetzelfde geldt voor de donderdag, in dat geval komt de vrijdag erbij als feestdag.

Overzicht van feestdagen in Roemenië

1 en 2 januari – Nieuwjaar
24 januari – Verenigingsdag
8 maart – dag van de Vrouw
1 mei – Dag van de Arbeid
1 juni – Kinderdag
26 juni – Vlaggendag
29 juli – dag van het volkslied
15 augustus – Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart
23 oktober – Dag van de Republiek
1 december – Nationale feestdag
8 december – Constitutiedag
25 en 26 december – Kerstmis

variabel – Pasen, Heldendag en Pinksteren

Tijdsverschil

Er is één uur tijdsverschil tussen Roemenië en Nederland. Roemenië kent een zomertijdregeling. De winter- en zomertijd lopen gelijk met Nederland.

Veiligheid

Timisoara is een veilige bestemming. De criminaliteit in deze stad ligt niet hoger dan in veel andere Europese steden. Tijdens ons bezoek aan de stad waarbij we ook buitenwijken van de stad hebben bezocht, heb ik mezelf geen enkel moment onveilig gevoeld. Toch zijn er een aantal dingen waar je tijdens je bezoek aan Timisoara rekening mee moet houden. Zo moet je altijd op je hoede zijn voor zakkenrollers en straatrovers. Laat je geen waardevolle spullen achter in je auto. In je hotelkamer stop je de waardevolle spullen in de kluis.
Voor een bezoek aan Timisoara of aan de rest van Roemenië gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s, het gehele land wordt als een veilige reisbestemming gezien.

Mocht er tijdens je bezoek aan Timisoara toch iets gebeuren dan kun je altijd contact opnemen met de Nederlandse ambassade. Deze staat in de hoofdstad Boekarest en is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.