Timisoara bezoeken

Timisoara leent perfect voor een lange of een korte stedentrip. Al een dag kun je een goed beeld van de stad krijgen, maar er is genoeg te ontdekken om jezelf een weekend of langer bezig te houden. Zeker als je als je nog wat van je tijd gebruikt om de omgeving van Timisoara te ontdekken. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Timisoara verblijven in het historisch centrum van de stad of aan de rand ervan. De meeste hotels, winkels en restaurants zijn te vinden in dit stadsdeel, dat grotendeels autovrij is. De meeste musea en bezienswaardigheden liggen tevens in dit deel van de stad of op loopafstand ervan.

Er zijn een aantal dingen die je gedaan en gezien moet hebben als je een op stedentrip gaat naar Timisoara. De onderwerpen op deze pagina kunnen je verblijf in de stad vergemakkelijk of financieel voordeel opleveren.

Timisoara 2021

In 2021 zou Timisoara samen met Elefsina in Griekenland en het Servische Novi Sad Culturele hoofdstad van Europa zijn, vanwege de Covid pandemie is deze aanwijzing veranderd naar 2023. In aanloop naar dit belangrijke jaar wordt de stad in rap tempo gerenoveerd en opgeknapt. De prachtige barokke huizen in het centrum worden voorzien van een nieuw kleurtje en de musea worden opnieuw ingericht. In 2023 wil de stad laten zien dat ze een volwaardige Europese stad is de cultuur hoog in het vaandel heeft staan.

Overnachten

Op de hotelpagina hebben we een aantal van de in onze ogen beste en meest betaalbare hotels uitgezocht en kort beschreven. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk het hotel vinden dat het beste bij je past.

Eten

Net als in iedere zichzelf respecterende Europese stad kom je in Timisoara restaurants in alle soorten en maten tegen. Van hippe vegan bars tot steakhouses waar enorme barbecues in de keuken te vinden zijn. In het centrum van de stad zijn behoorlijk wat restaurants en eetcafés te vinden. In de zomermaanden kun je er buiten op het terras zitten, alhoewel het op de warmste dagen van het jaar juist lekker om binnen in de airco plaats te nemen. De meer exclusievere restaurants vind je buiten het centrum van de stad. Wil je bij een van deze gaan eten dan, doe je er goed aan om te reserveren. Omdat veel van deze restaurants in de buitenwijken van Timisoara liggen raden we je aan om met een taxi heen en weer naar het restaurant te gaan.
De meeste restaurants in de stad hebben een internationaal karakter, er zijn weinig restaurants die echt de authentieke Roemeense keuken serveren. Typische gerechten voor Roemenië zijn samale (koolrolletjes), ciorda de burta (soep gemaakt van pens), mici (gehaktstaafjes), jumari (gerookt spek met kaantjes) en Balmos (een pollenta van kaas).
Deze typische Roemeense gerechten zul je niet op veel menukaarten in Timisoara tegenkomen. Wil je toch een van deze gerechten zelf proeven dan maak je bij Casa Bunicii 1 – Balcescu de grootste kans. Dit authentieke restaurant ligt om de hoek bij het Communist Consumer Museum.

Drinken

Er zijn in Timisoara opvallend veel bars en pubs te vinden waar je leuke speciaal biertjes kunt krijgen. Het merendeel van deze bars kom je tegen in het historische centrum van de stad. Toch zijn er ook net buiten het centrum leuke en gezellige kroegen te vinden. Zo kwamen wij net buiten het centrum Viniloteca tegen. Deze kroeg is bar en platenzaak ineen. Er is naast de platen een ruime sortering met lokale en internationale bieren te krijgen. De gezelligste terrassen zijn te vinden op het Piata Victoriei en de Piata Unirii. Op de hoek van dit laatste plein zit “The Drunken Rat Pub” deze pub staat bekend om zijn lokaal gebrouwen bieren.

Excursies

Vanuit Timisoara kun je verschillende excursies maken. Zo ligt de stad Arad op minder dan een uur rijden. De stervormige citadel, de barokgebouwen en het imposante stadhuis van Arad horen tot de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad.
Treinliefhebbers moeten ene bezoek brengen aan Oravita. In dit dorp start de historische bergtrein van Oravita naar Anina. Het is het oudste bergspoor in Oost-Europa dat nog steeds gebruikt wordt. Een stoomlocomotief neemt je mee over bergen en historische viaducten. Een ritje dat alles bij elkaar ongeveer twee uur in beslag zal nemen. Vanuit Timisoara is het ongeveer twee uur rijden met de auto voordat je in Oravite bent aangekomen.
Andre bezienswaardigheden lig nog net iets verder weg van de stad, zodat je eigenlijk al gedwongen bent om meerdaagse trips naar de binnenlanden van Roemenië te maken. Enkele noemenswaardige plekken zijn de Bigar waterval, het Bucura meer en de Danube Gorges.

Stadswandelingen

Wil je Timisoara op een leuke en unieke manier ontdekken, neem dan deel aan één van de georganiseerde stadswandelingen in de stad. Een van de populairste wandelingen die in de stad wordt aangeboden is de “The Communist Tour” tijdens deze wandeling word je onder begeleiding van een lokale gids meegenomen langs de restanten van communisme in Timisoara. Veel belangrijker zijn de straten en pleinen waar de inwoners van de stad in opstand kwamen tegen het regime van Nicolae Ceaușescu en ervoor zorgden dat het hele land in opstand kwam. Deze gegidste stadswandeling zal ongeveer 2,5 uur in beslag nemen.
Een andere geliefde wandeling is “Timisoara met een local” hierbij word je meegenomen door een lokale gids die je alles over het heden en verleden van Timisoara kan vertellen. Onderweg hoor je verhalen over het Hongaarse koninkrijk, het Ottomaanse rijk en wat voor invloed dit op de stad heeft gehad. Ook deze stadswandeling zal ongeveer 2,5 uur in beslag nemen.

Winkelen

In het historische centrum van Timisoara zijn allerlei leuke kleine winkeltjes te vinden. Van toeristische winkels waar je souvenirs kunt kopen tot leuke vintage winkeltjes waar je op een budget goed terechtkunt. Ben je op zoek naar grote winkelketens dan kun je terecht in een van de grotere winkelcentra aan de rand van de stad. De grootste en bekendste zijn Shopping City Timisoara, het Bega Shopping Center en Kapa Shopping Center.
Shopping City Timisoara, is met 110 winkels, een bioscoop met dertien zalen en twintig restaurants de grootste van de stad. De andere twee zijn iets kleiner, maar nog steeds behoorlijk groot. De drie grote overdekte winkelcentra van Timisoara zijn de ideale plek om een regenachtige dag door te brengen.

Uitgaan in Timisoara

In Timisoara zijn enkele leuke clubs en andere uitgaansgelegenheden te vinden. De bekendste clubs vind je net buiten het historische centrum van de stad. Ook in de stad kom je meerder cocktailbars en pubs tegen waar je een leuke avond kunt hebben. In de zomermaanden moet je op de oever van de rivier de Bega zijn. Daar vind je grote clubs waar iedere avond livemuziek staat. De bekendste hiervan is Fratelli’s lounge & club. Overdag kun je er heerlijk op een strandbedje liggen en in de avond dansen.