Vervoer in en naar Timisoara

De meeste toeristen die alleen voor een stedentrip naar Timisoara afreizen, komen met het vliegtuig. Is de stad echter een onderdeel van een rondreis door Oost-Europa of door Roemenië, dan is de kans groot dat je met de auto komt of dat je er op het vliegveld één huurt. Een andere manier om in de stad te komen is met de trein. Al zal dit in de meeste gevallen een lange en dure reis zijn.
In de stad zelf doe je er goed aan om, als je de auto bij je hebt om er zo snel mogelijk een parkeerplaats voor te vinden en de rest van de stad te voet te ontdekken of gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat is namelijk goed geregeld en goedkoop in Timisoara.

Vliegen naar Timisoara

Sinds de komst van verschillende low cost vliegtuigmaatschappijen op het Traian Vuia International airport is Timisoara bereikbaar geworden voor een groter publiek. Wekelijks vertrekken er vanuit Nederland en België vluchten naar deze bijzondere Oost-Europese stad. Het is zelfs een bestemming waar je soms extreem goedkope vliegtickets voor kunt kopen. Het goedkoopste ticket dat ik ooit gezien heb bij Ryanair was minder dan twintig euro voor een retourtje. Deze bijzonder lage prijzen ga je niet snel vinden, maar een ticket naar Timisoara hoeft niet duur te zijn. Zeker niet als je op tijd je tickets boekt.

Vliegtijd

Vanuit Nederland en België ben je ongeveer tweeënhalf uur onderweg om met het vliegtuig in Timisoara te komen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden en vanuit welke plaats je vertrekt. Moet je tijdens je vlucht naar Timisoara overstappen dan zul je logischerwijs langer onderweg zijn.

Traian Vuia International airport

Het Traian Vuia International airport is na het vliegveld van Boekarest het grootste vliegveld van het land. Het vliegveld is vernoemd naar Traian Vuia, een Roemeense uitvinder en luchtvaartpionier. Een replica van zijn vliegtuig, dat nooit meer dan 24 meter wist te vliegen, staat voor de vertrekhal van het vliegveld.
Het Traian Vuia International airport ligt op ongeveer 10 kilometer van de stad Timisoara en is vrij gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar. Op het vliegveld zijn verschillende kleine winkeltjes en eetgelegenheden te vinden. Sinds de komst van prijsvechters zoals Wizz Air en Ryanair zijn de vliegbewegingen aanzienlijk toegenomen. Het vliegveld beschikt over een landingsbaan die een lengte heeft van 3,5 kilometer.

Transfer vanaf het vliegveld

Vanaf het vliegveld van Timisoara kun je met het openbaar vervoer in ongeveer dertig minuten in het historische centrum van Timisoara staan. De kosten hiervan zijn ongeveer 50 cent en het kaartje koop je in de kiosk op het vliegveld. Het is zelfs mogelijk om via een app je kaartje te kopen.

Heb je geen zin om een met je koffers in de bus en tram te slepen, dan kun je gebruik maken van een taxi of een Uber. Wil je vooraf zeker weten dat er voor je een taxi klaarstaat op het vliegveld dan kun je bij Taxi2Airport online vooraf een taxi reserveren. Deze houdt je vluchtgegevens in de gaten en staat op het vliegveld op je te wachten.

Autorijden in Timisoara

Net als veel andere steden in Roemenië en ander delen van Europa is het verkeer in Timisoara druk en chaotisch. Tijdens de spits kunnen er in het centrum en bij de toegangswegen tot de stad lange files staan. Buiten de spits valt het, als het gaat om verkeersdrukte mee. Het is niet nodig om je in de stad met de auto te verplaatsen. De meeste bezienswaardigheden en musea in de stad liggen op loopafstand bij elkaar vandaag. Wil je liever niet lopen naar het historische centrum dan kun je beter gebruik maken van het openbaar vervoer, omdat in en rond het centrum er, maar weinig parkeerplaatsen te vinden zijn.

Huurauto

Wil je tijdens je bezoek aan Timisoara meer van de omgeving van de stad zien, dan is het leuk om een auto te huren. Plaatsen als Arad liggen op rijafstand en zijn de moeite van het bezoeken waard. De kosten van een huurauto in Timisoara liggen niet al te hoog. Zelf maken we altijd gebruik van Sunnycars. Bij deze autoverhuurder weet je zeker dat er geen bijkomende kosten zijn en dat alle verzekeringen goed zijn geregeld.

Parkeren

In het historische centrum van Timisoara en de straten er net buien wordt er gebruik gemaakt van het Timpark systeem. Via een app kun je de auto aanmelden en betaal je voor de tijd dat je auto er geparkeerd staat. Nu is het volgens de website van stad Timisoara zo dat dit niet voor toeristen zou gelden. Als toerist in het bezit van een auto met buitenlands kenteken zou je overal je auto moeten kunnen parkeren zonder daarvoor te moeten betalen. Op voorwaarde dat het een parkeerplaats is natuurlijk. Jammer genoeg geldt deze regeling niet voor huurauto’s, omdat dat niet te zien is of het om buitenlandse toeristen gaat. Een andere uitzondering op deze regel zijn de overdekte parkeergarages.
De prijs die je betaalt voor het parkeren voor je auto is laag, dus al moet je betalen dan zullen de kosten meevallen.

Taxi’s

Timisoara is niet een hele grote stad waardoor het niet echt nodig is om veel met een taxi of een uber door de stad te reizen. Het reizen met een taxi in Timisoara is veilig, nadeel is wel dat veel taxichauffeurs weinig tot geen Engels spreken. Dit maakt het lastig om met ze te communiceren. Het is handig om alvast de plaats waar je naartoe wilt op te zoeken op je telefoon, zodat je de kaart aan de chauffeur kunt laten zien. De prijs voor een taxi in Timisoara ligt aanzienlijk lager dan in de meeste Europese steden.

Trein

Het is mogelijk om vanuit Nederland en België met de trein naar Timisoara te reizen. Een treinreis waar je alles bij elkaar minimaal 24-uur over zal doen. Vanuit Nederland ga je via Frankfurt, Wenen en Boedapest naar Timisoara. Er zullen niet veel toeristen zijn die zo naar de stad zullen reizen. Wel is het gebruikelijk om Timisoara aan te doen tijdens een rondreis door het oostelijke deel van Europa, de treinverbindingen in dit deel van Europa zijn uitstekend. Het openbaar vervoer in Roemenië en de omliggende landen kan als goedkoop bestempeld worden.

Openbaar vervoer in Timisoara

Het openbaar vervoer is Timisoara is goed gereld. Dagelijks rijden er bussen en trams door de stad van 05:00 tot net voor middernacht. Verschillende routes verbinden alle delen van de stad en de verschillende treinstations met elkaar. Voor ongeveer 50 cent per kaartje, ongeacht welke vorm van vervoer je kiest, word je binnen Timisoara naar je plaats van bestemming gebracht. Deze kaartjes moet je kopen bij speciale winkeltjes die altijd in de buurt van een bus- of tramhalte te vinden zijn. Meestal is dit een kiosk of een winkel. Vanaf 2019 kun je in de bus en tram gebruik maken van je pinpas. In iedere bus of tram is een apparaat geplaats die dit mogelijk maakt.