Weer en beste reistijd Timisoara

Het weer en klimaat van Timisoara is voor de meeste toeristen bepalend wanneer ze wel of niet een bezoek aan deze bijzondere Roemeense stad willen brengen. Het gematigde landklimaat van Timisoara zorgt ervoor dat met name de zomermaanden uitermate geschikt zijn om een stedentrip naar de stad te maken. Het klimaat van Timisoara wordt medebepaald door zijn ligging achter de Karpaten. Deze bergen zorgen er onder ander voor de Zwarte Zee geen invloed heeft op het klimaat van Timisoara. Dit heeft als effect dat de dagtemperaturen per jaar behoorlijk uit elkaar kunnen liggen. Als je kijkt naar de gemiddelde klimaatgegevens zal dit nog wel meevallen, maar als je de temperatuursextremen per jaar naast elkaar legt. Kunnen de cijfers behoorlijk ver uit elkaar liggen.

Het klimaat van Timisoara

Timisoara heeft een gematigd landklimaat met grote verschillend tussen de zomer en winterperiode. Officieel spreek je van het dfb klimaat, een gematigd landklimaat met neerslag gedurende het hele jaar. De inlandse ligging van Timisoara achter de Karpaten zorgt ervoor dat geen enkele zee nog significante invloed heeft op het klimaat van de stad. Dit heeft als consequentie dat het klimaat van Timisoara met name beïnvloed wordt door zijn ligging. Dit zorgt ervoor dat er grote verschillen tussen de verschillende periodes binnen een jaar kunnen voorkomen. In de wintermaanden kunnen dagtemperaturen onder het vriespunt voorkomen, terwijl in de zomerperiode het kwik met gemak richting de veertig graden Celsius kan oplopen.
Het klimaat van Timisoara is minder extreem dan sommige plaatsen die een landklimaat hebben, daarom dat we in Timisoara spreken van en gematigd landklimaat.

Koude wintermaanden

De winterperiode in Timisoara staat bekend als koud en onaangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur in de maand januari ligt net boven het vriespunt. In de avond en nacht is de kans op vorst bijna honderd procent. Dit zorgt ervoor dat het de hele winterperiode koud en guur is in Timisoara. Het leven in de stad in de winter speelt zich voor het voornaamste deel binnen af. De inwoners laten zich alleen buiten zien met dikke jassen aan en grote mutsen op.

Warme zomers

Timisoara heeft een gematigd landklimaat dat houdt feitelijk in dat de warmste maand van het jaar een gemiddelde maandtemperatuur heeft van tweeëntwintig graden Celsius. Timisoara ligt net op de grens van deze getallen. De klimaatcijfers van de afgelopen dertig jaar tonen aan dat de zomers in Timisoara steeds warmer worden en de stad uiteindelijk een warm landklimaat zal krijgen. Met een gemiddelde dagtemperatuur van boven de vijfentwintig graden Celsius is Timisoara een goed stedentripbestemming in de zomerperiode. In de avond en nacht zal het er iets afkoelen, maar temperaturen ver onder de twintig graden Celsius zullen er niet snel voorkomen. De maand juli is normaal gesproken de warmste van het jaar. De gemiddelde uren zonneschijn is met tien uur per dag in juli ook het hoogst in deze maand.

Neerslag

De neerslag is Timisoara is redelijk gelijkmatig verdeeld over het jaar. Alleen de maanden mei en juni zien iets meer neerslag dan de andere maanden van het jaar. Ook in gemiddelde dagen met neerslag staan deze twee maanden bovenaan. In de winterperiode zal de neerslag uit sneeuw of ijzel bestaan. September en oktober zijn gemiddeld de droogste maanden van het jaar.

Weersextremen

Doordat Timisoara een landklimaat heeft zullen er gedurende het jaar meerdere malen extremen voorkomen. Deze extremen hebben zo goed als altijd te maken met de temperatuur in het land. Ze kunnen er in de wintermaanden lange periodes met vorst voorkomen met extreme temperaturen die ver onder het vriespunt uitkomen. In de zomermaanden gebeurt het tegenovergestelde en kunnen door verschillende factoren extreem warme dagen in de stad voorkomen. Op deze dagen kan het kwik richting de veertig graden Celsius klimmen. Gelukkig komen deze weersextremen zelden voor in Timisoara.

Klimaatstatistieken Timisoara

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Timisoara zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Timisoara. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Timisoara